Positieve impact met een klimaatneutraal evenement
Een klimaatneutraal evenement is zinvol. Een groen of duurzaam evenement staat voor het minimaliseren van de impact op de aarde door het compenseren van de CO2-uitstoot.
Wist je dat focussen op duurzaamheid een positieve invloed heeft? Zeker wanneer je een klimaatneutraal evenement organiseert. Het is niet alleen gunstig voor het imago van jouw organisatie maar ook dat van jouw opdrachtgever en genodigden. En het is ook nog eens maatschappelijk verantwoord.
Duurzaam en klimaatneutraal organiseren
Organiseer jij een bijeenkomst, een relatie-event, een personeelsfeest, een training of congres? En ga je voor klimaatneutraal? Dit kun je doen door de CO2-footprint van het evenement te verkleinen. Een evenement veroorzaakt altijd CO2-uitstoot. Niet alleen door het energieverbruik, maar ook bijvoorbeeld door het vervoer van en naar de locatie en de eventuele overnachtingen. Dan kan je de onvermijdbare CO2-uitstoot compenseren. Voor slechts een klein bedrag per genodigde compenseer je de uitstoot door een investering in een duurzaam energieproject.
CO2-compensatie en rechten
Wanneer je compenseert, investeer je in gecertificeerde CO2-rechten uit een duurzaam energieproject in een ontwikkelingsland. Een project dat ten goede komt aan de bevolking door werkgelegenheid, gezondheidszorg en scholing. Groenbalans levert rechten met de hoogste kwaliteitsstandaard: de Gold Standard, ondersteund door onder meer het Wereld Natuur Fonds (WWF).
Klimaatneutraal als standaard
Maar hoe kun je klimaatneutraal aanbieden? Je kunt het opnemen in de offerte, zodat de opdrachtgever een keuze kan maken. Of je kunt het standaard als organisator meenemen. Groenbalans adviseert je graag over het opmaken van je CO2-footprint en CO2-compensatie. Van der Valk Hotel ARA, Green Key zelf, Hotel Fine Seasons zijn je al voorgegaan.
Een project: Gezond en efficiënt koken in Ghana
In Ghana wordt nog veel gekookt op open vuur of op houtskoolpotten. Het hout of houtskool dat voor koken gebruikt wordt, leidt tot veel ontbossing en heeft verregaande consequenties voor ons klimaat. Tijdens het koken komt ongezonde rook vrij die weer wordt ingeademd. Het zoeken naar hout, het tijdverslindende koken en de gezondheidsproblemen gaan ten koste van andere bezigheden zoals onderwijs voor kinderen en betaalde arbeid voor volwassenen.
De betrokkenheid van de lokale bevolking is groot. Het project steunt ondernemers bij de productie en de verkoop van de kookpotten. Hierdoor wordt kennis opgebouwd over vervaardiging, distributie en verkoop van de kookpotten. Gezond en schoon koken is dus voor alle gezinnen bereikbaar. De verbeterde kookpot gebruikt minder brandstof waardoor er minder tijd besteed wordt aan het sprokkelen van hout. Minder sprokkelen betekent meer tijd voor andere activiteiten zoals werk en scholing. Minder hout, betekent minder rookontwikkeling en dus een gezondere leefomgeving voor vooral vrouwen en kinderen. En gaat dus ook lokale ontbossing tegen en veroorzaakt minder CO2-uitstoot.
Archief > 2018 > juni
- 26-06-2018 26-06-2018 13:53 - Positieve impact met een klimaatneutraal evenement
- 26-06-2018 26-06-2018 11:00 - Duurzame samenwerking tussen Climate Planet en Vineyard resulteert in een plantaardige, lokale wereld(bol)keuken voor een maand
- 25-06-2018 25-06-2018 10:06 - Finalisten Gaia Green Awards bekend
- 19-06-2018 19-06-2018 12:05 - Nieuwe manier voor hotels om voedselverspilling tegen te gaan nu ook in Nederland te gebruiken!
- 11-06-2018 11-06-2018 13:19 - De 25 beste strandpaviljoens zijn bekend!