De duurzame horeca rukt steeds verder op
Eerlijke visrestaurants, regiokeuken of vegetarisch, duurzaam eten is in verschillende vormen al ruim in de horeca al aan te treffen. Voor duurzame horecabedrijven is er de Green Key certificering, en voor de kwaliteit van de groene keuken is er sinds kort ook een Groene Ster, het duurzame zusje van de bekende sterren van Michelin.
Dat de horeca steeds duurzamer wordt blijkt ook uit uitkomsten van De Duurzaameter, een peiling die elk jaar onder horecaprofessionals wordt gehouden. Zo schrijft Misset over duurzaamheid, dat 80 procent van de respondenten in 2017 al iets deed aan vergroenen van de bedrijfsvoering.
Verspilling tegengaan
Tegengaan van het verspillen van voedsel wordt steeds belangrijker in het verduurzamingsproces. Zo werden er een aantal initiatieven ontwikkeld om voedselverspilling in de horeca terug te dringen door het aanbieden van diners met flinke kortingen. Daarvoor werden verschillende apps ontwikkeld. Ook het kop-tot-staart-principe helpt daarbij: elk stukje van het dier wordt gebruikt.
Kleinere porties vlees
Minder verspilling en meer gezondheid wordt ook gestimuleerd door het serveren van kleinere porties vlees. De balans wordt hersteld door een groter en gevarieerder aanbod van verschillende groenten. Ook de wijze waarop deze worden bereid kent steeds meer variatie. Prettige bijkomstigheid voor de ondernemer: zo wordt ook de marge gezonder.
Besparing in de keuken
Als het om duurzaamheid in de horeca gaat, mogen we ook de keuken zelf niet vergeten. De juiste apparatuur zorgt ook voor de nodige besparing aan energiekosten en een langere levensduur van de investering. Dat komt zowel het klimaat als het resultaat ten goede.