Sterke afname CO2-uitstoot door coronacrisis

Co2 afnamedinsdag 12 mei 2020

Vliegtuigen staan aan de grond, over de hele wereld zitten mensen gedwongen thuis en fabrieken liggen stil. Daarmee heeft de wereldwijde coronauitbraak ook een voordeel: er worden een stuk minder broeikasgassen uitgestoten. Wereldwijd veroorzaakt de coronacrisis dit jaar een terugval van zo’n 1,6 miljard ton CO₂-uitstoot. Dat is ruim 4 procent van de totale uitstoot, en daarmee de sterkste afname ooit.

Maar volgens experts zal die daling van korte duur zijn als overheden niet sneller op schonere energie overstappen. Uit voorlopige cijfers over enkele van ’s werelds belangrijkste economieën blijkt dat die uitstoot een scherpe maar tijdelijke afname te zien geeft.

China, VS en Europa

Volgens berekeningen die zijn gepubliceerd door CarbonBrief, een website voor klimaatwetenschap en -beleid, lag de CO2-uitstoot in China tussen begin februari en half maart naar schatting 18 procent lager als gevolg van de daling in het verbruik van steenkool en de verminderde economische bedrijvigheid in het land. De coronacrisis zorgde ervoor dat China, het land dat de meeste CO2 van alle landen uitstoot, nu 250 miljoen ton kooldioxide minder dan normaal in deze periode in de atmosfeer heeft geblazen – oftewel ruim de helft van de jaarlijkse CO2-uitstoot van Groot-Brittannië.

Intussen zou de CO2-uitstoot in de Europese Unie als gevolg van het gedaalde stroomverbruik en de verminderde commercie dit jaar met bijna 400 miljoen ton kunnen dalen, wat staat voor zo’n negen procent van het cumulatieve totaal dat de EU zich voor 2020 tot doel heeft gesteld, zo blijkt uit een voorlopige raming die vorige week werd gepubliceerd. En hoewel de gegevens over de VS nog beperkt zijn, verwachten experts dat de enorme daling van de economische bedrijvigheid als gevolg van de pandemie ook in de luchtkwaliteit tot uiting zal komen.

Het mag duidelijk zijn dat deze planetaire adempauze niet iets is om je over te verheugen. En het zou weleens een daling van heel korte duur kunnen zijn: in China begint de uitstoot zich alweer op het oude niveau te herstellen, nu het land zijn fabrieken weer opstart. Als er geen krachtige overheidsmaatregelen worden genomen om over te stappen op schone energie, dan zal deze pandemie de opwaartse trend in de wereldwijde CO2-uitstoot niet stoppen. Zulke maatregelen zouden ook meteen genomen moeten worden om ervoor te zorgen dat de wereld aan zijn klimaatdoelstellingen voldoet.

“Wat betreft de directe, fysieke uitwerking zien we inderdaad een verlaging van de uitstoot van sommige broeikasgassen,” zegt Andrea Dutton, klimaatwetenschapper aan de University of Wisconsin-Madison. “Maar waar het uiteraard om draait, is de cumulatieve uitstoot. Als deze situatie van korte duur is, dan heb je het over niet meer dan het topje van de ijsberg.”

Lees het volledige artikel op National Geographic.

Bron: Groenbalans, 21 april 2020

« Terug

Accommodaties & bedrijfsgroepen

Laatste nieuws Green Key

Wij staan op de Recreatie Vakbeurs 2023, komt u ook?

Recreatie Vakbeurs 2023donderdag 12 oktober 2023 Komt u op 14, 15 en 16 november naar onze stand op de Recreatie Vakbeurs 2023 in Hardenberg? Wij kunnen u dan meer vertellen over Green Key en Duurzaam Gastvrij, de normen, uw keuring en u helpen ... Lees verder

Circulair AAN! | begeleidingstraject voor bedrijven in Friesland om te verduurzamen

TAF frieslandwoensdag 27 september 2023 Duurzaamheid is geen bestemming, maar een reis. Ga mee op reis en ontdek hoe jouw bedrijf in de Friese gastvrijheidssector kan floreren in een wereld die vraagt om verandering! Wil jij samen met ... Lees verder

2 Green Key deelnemers als winnaar uit de bus bij Gaia Green Awards

Gaia Green Awards - Kapellerputwoensdag 20 september 2023 Tijdens een feestelijke awardshow op Gastvrij Rotterdam zijn de Gaia Green Awards 2023 uitgereikt. De awards worden toegekend aan de meest duurzame restaurants, hotels en MICE-locaties van ... Lees verder