Verduurzaming recreatieve sector door biopropaan

biopropaan-van-primagaz-voor-de-recreatiesectorwoensdag 29 april 2020 15:20

Elke sector moet verduurzamen om de doelen van het Klimaatakkoord te behalen. Ook binnen de recreatiesector worden er stappen gezet. Duurzame alternatieven voor gas, zoals biopropaan, kunnen een groot verschil maken.

Een behaaglijk warme vakantiewoning, een daadwerkelijk tropisch zwemparadijs en een betrouwbaar fornuis dat een geslaagd diner niet in de weg staat. In de recreatieve sector staat de beleving en het comfort van de gast op nummer één. Duurzaamheid speelt echter een steeds grotere rol bij de keuzes van consumenten. Ondernemers binnen de recreatieve sector willen het milieu sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Zij dragen al hun steentje bij aan duurzaamheid door bijvoorbeeld het gebruik van duurzame materialen, streekproducten, het scheiden van afval of het installeren van led-verlichting. Op het gebied van duurzame energieoplossingen speelt Primagaz, eerste leverancier van biopropaan in Nederland, hierin een belangrijke rol. Met een overstap op biopropaan kan nog een grote slag geslagen worden. Biopropaan combineert het vertrouwde gemak van propaan met duurzaamheid, zonder dat gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Daarnaast is biopropaan ook geschikt voor onder meer terrasverwarmers, outdooractiviteiten, barbecues en de bestrijding van onkruid.

Duurzame gastvrijheid bij Roompot

Roompot is een van de ondernemingen binnen de recreatieve sector die de overstap naar biopropaan heeft gemaakt. De grootste aanbieder van vakantiewoningen en -accommodaties in Nederland vindt dat iedereen recht heeft op de beste vakantie. Roompot koestert daarbij de omgeving en voert een strak duurzaam beleid door onder andere gebruik te maken van duurzame en lokale materialen, streekeigen groen te (her)planten, het gebruik van plastic te verminderen en de CO2-uitstoot actief te verlagen om opwarming van de aarde tegen te gaan. Gedreven door die laatste pijler opende Roompot in 2019 haar eerste gasloze vakantiepark. Voor de jaarplaatshouders die niet zomaar van het gas kunnen, en gemotiveerd door dezelfde duurzame doelstelling, besliste Roompot om het propaangas te vervangen door biopropaangas. Door deze eenvoudige verandering kan Roompot de CO2-uitstoot van alle jaarplaatshouders tot 78 procent verminderen en kan elk gezin ruim 400 kilo minder CO2 per jaar uitstoten. Voor Roompot is dit een belangrijke stap in een groene en duurzame aanpak zonder dat met zogenaamde certificaten CO2-uitstoot wordt afgekocht.

Regio Zeeland

Gasten recreëren graag in een groene, natuurlijke omgeving en daar hoort duurzaam omgaan met energie uiteraard ook bij. In de regio Zeeland wordt er met interesse gekeken naar, en geëxperimenteerd met, nieuwe duurzame ontwikkelingen, zoals zonne-energie en biopropaan. De heer Melis van Vakantiepark de Meerpaal: “Zowel wij als onze gasten zijn steeds meer milieubewust en duurzaamheid is heel erg belangrijk voor de generaties na ons.” Inmiddels zijn er verschillende Zeeuwse ondernemers binnen de recreatiesector actief betrokken bij het uitrollen van biopropaan en dragen zij bij aan een duurzame sector in hun provincie. Vakantiepark de Meerpaal in Zoutelande is een van de eerste vakantieparken die deze overstap heeft gemaakt.

Klaar voor de toekomst met biopropaan

Regulier propaan heeft als brandstof al een lage impact op het milieu. Biopropaan, geproduceerd uit hernieuwbare bronnen als reststromen en plantaardige oliën, gaat nog een stap verder. In vergelijking met regulier propaan stoot het tot wel 80 procent minder CO2 uit. Biopropaan is 100 procent duurzaam en fossielvrij. Als enige propaangas voldoet biopropaan ook aan de Renewable Energy Directive van de Europese Unie. Daarmee kunnen ondernemers inzichtelijk maken welke inspanningen ze op milieugebied leveren en zich kwalificeren voor duurzaamheidskeurmerken als Green Key. Biopropaan is daarmee schoon en toekomstbestendig.

Gemakkelijk aansluiten

Biopropaan heeft dezelfde chemische samenstelling als propaan; daarom is het direct te gebruiken in bestaande LPG-installaties. Alternatieve groene brandstoffen als bio-methaan of waterstof vereisen een aanpassing van de installatie. Een overstap naar biopropaan is daarom gemakkelijk en financieel aantrekkelijk, zeker wanneer men de installatie van een warmtepomp of warmteboiler in beschouwing neemt. Biopropaan heeft nog meer voordelen ten opzichte van andere duurzame alternatieven. Zo ervaren gasten niet de geluidsoverlast van een warmtepomp en leent biopropaan zich voor bosrijke omgevingen die voor zonnepanelen ongeschikt zijn. Bedrijven die nu op het aardgasnetwerk zijn aangesloten kunnen ook gebruik maken van biopropaan om vakantiewoningen te verwarmen.

Primagaz: leverancier van biopropaan

Gasspecialist Primagaz is sinds 2018 leverancier van biopropaan in Nederland. Primagaz levert al meer dan 65 jaar propaan aan de Nederlandse markt. “Wij voorzien mensen van energie in de vorm van gas, op plekken waar geen aardgas is”, legt Eelco de Graaf, general manager Benelux van Primagaz uit. “Denk bijvoorbeeld aan afgelegen vakantieparken, agrarische en industriële bedrijven, defensieterreinen en wijken die geen aardgasaansluiting hebben.” De brandstof wordt geproduceerd op de Maasvlakte in Rotterdam. Doelstelling van Primagaz is dat in 2025 de klanten van Primagaz 85.000 ton CO2 hebben bespaard en om vanaf 2040 alleen nog duurzaam geproduceerde biopropaan te leveren.

Binnen de recreatieve sector werkt Primagaz onder andere samen met HISWA-RECRON als TOP-leverancier (de ondernemersorganisatie van bedrijven in de watersport en recreatie), Green Key (het grootste duurzaamheidskeurmerk voor de toeristische en recreatieve branche in Nederland) en Xandrion (de inkooporganisatie voor ondernemingen die actief zijn in de vrijetijdsmarkt).

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van biopropaan? Download hier de biopropaan brochure of neem vrijblijvend contact op.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl, 22 april 2020

« Terug

Reacties op 'Verduurzaming recreatieve sector door biopropaan'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.