Nieuws over stand van zaken regeling Energy Effiency Directive en Green Key

vrijdag 18 maart 2016 09:44

Alle grotere ondernemingen in Nederland moeten een energie-audit uitvoeren. Deze verplichting volgt uit de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED) die de Europese Commissie in 2012 vaststelde. Maar communicatie hieromtrent vanuit de overheid is niet altijd even helder. Green Key Nederland is met RVO en andere autoriteiten in overleg om het keurmerk als invulling te laten gelden voor de EED verplichting. Dit is nog lopende. Wat is de laatste stand van zaken?

Alle grotere ondernemingen in Nederland moeten een energie-audit uitvoeren. Deze verplichting volgt uit de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED) die de Europese Commissie in 2012 vaststelde. Maar communicatie hieromtrent vanuit de overheid is niet altijd even helder. Wat is de laatste stand van zaken?

In 2012 stelde de Europese Commissie (EC) de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED) vast. Het bevat zowel verplichtingen voor lidstaten als bedrijven. Eén daarvan slaat op de grotere ondernemingen om een energie-audit uit te voeren. Met dit middel wil Europa bedrijven er toe aan zetten om meer energie te besparen.De Europese richtlijn wil met de energie-audits, bewustwording en inzicht in mogelijke energiebesparingsmogelijkheden creëren. Dit moet leiden tot het stimuleren van bedrijven en instellingen om meer maatregelen te treffen voor het besparen van energie.

Voor wie?
Heeft u een onderneming met meer dan 250 werknemers? Of heeft de onderneming een jaaromzet van € 50 miljoen of meer en een jaarlijkse balanstotaal van meer dan € 43 miljoen? Dan is de energie-audit op u van toepassing. 

Uitzonderingen
Voor grote ondernemingen die al standaard een audit uitboeren gelden uitzonderingsregels. Zoals voor bedrijven die deelnemen aan de Meerjarenafspraak energie-efficiëntie 2001-2020 (MJA3) of de Meerjarenafspraak energie-efficiëntie ETS-ondernemingen (MEE). Maar ook bedrijven met een internationaal erkend energie- of milieubeheerssysteem  of het gecertificeerd zijn vanaf niveau 3 van de CO2-prestatieladder hoeven deze energie-audit niet uit te voeren.

Onduidelijkheid
Voor bedrijven is het niet altijd helder waar zij aan moeten voldoen. Dat kan te maken hebben met de gestelde maar onduidelijke deadline, het aantal en locate van de vestigingen waar een audit moet plaatsvinden en wat er nu wel en niet in de audit meot komen te staan. Die onduidelijkheid heeft ook te maken met het feit dat het lokaal gezag per locatie anders kan beslissen. Het bevoegd gezag in Amsterdam kan bijvoorbeeld anders aankijken tegen het nog moeten uitvoeren van een energie audit dan het bevoegd Zeeland. 

In de laatste vragen en antwoordenlijst van RVO van 1 maart 2016 wordt hier (enige) duidelijkheid over gegeven. Over accommodaties met meerdere vestiginen geldt:  volledige audits voor vestigingen met een energieverbruik van meer dan 75.000 m3 aardgas per jaar of meer dan 200.000 kWh elektriciteit per jaar (zg. grootverbruikers); een steekproef van 3 volledige audits voor middenverbruikers (tussen 25.000 en 75.000 m3 aardgas per jaar en tussen 50.000 kWh en 200.000 kWh elektriciteit per jaar en een steekproef van 3 vereenvoudigde audits voor vestigingen met een aardgasverbruik kleiner dan 25.000 m3 per jaar en een elektriciteitsverbruik van minder dan 50.000 kWh per jaar. 

De volledige volledige update van de  vraag- en antwoordenlijst van de RVO kunt u hier vinden. 

« Terug

Reacties op 'Nieuws over stand van zaken regeling Energy Effiency Directive en Green Key'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.