Hoe duurzaam zijn Nederlandse vakantieparken?

Water-Village-green-keydonderdag 04 juli 2019 14:32

Bungalowparkoverzicht.nl deed onderzoek naar duurzaamheid op Nederlandse vakantieparken.

Nagenoeg alle vakantiepark organisaties zijn tegenwoordig bezig om vakantieparken duurzamer te maken. Een Green Key certificering speelt hierin een belangrijke rol, maar de vakantiepark organisaties kijken ook naar andere mogelijkheden. Bungalowparkoverzicht was benieuwd wat de verschillende vakantiepark organisaties eigenlijk allemaal nog meer doen om parken te verduurzamen en deed hier daarom uitgebreid onderzoek naar.

Landal GreenParks en Green Key certificering
Ook Landal GreenParks heeft een duidelijk duurzaamheidsbeleid, wat terug te vinden is op haar website. Zo loopt Landal GreenParks voorop wat betreft de certificering van haar vakantieparken. Alle Nederlandse en buitenlandse vakantieparken (met uitzondering van de parken in het Verenigd Koninkrijk) zijn Green Key gecertificeerd. Het doel van Landal GreenParks is om ook de vakantieparken in het Verenigd Koninkrijk aan het einde van het jaar Green Key gecertificeerd te krijgen.

Center Parcs en Green Key certificering
Center Parcs is transparant over het beleid dat zij voeren rondom duurzaamheid. Center Parcs laat weten dat zij verwachten, alle vakantieparken in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk voor het eind van 2019 Green Key gecertificeerd te krijgen. Daarbij is de kans groot dat alle vakantieparken een gouden certificering gaan behalen.

TopParken en Green Key certificering
Ook bij TopParken is Green Key belangrijk! Zo laat TopParken weten dat ze als hoofddoel heeft om alle TopParken Green Key gecertificeerd te krijgen. De TopParken Noordwijkse Duinen, Recreatiepark de Woudhoeve, Parc du Soleil en Recreatiepark Beekbergen zijn nu al Green Key. Parc de IJsselhoeve, Park Westerkogge en Résidence Valkenburg, zullen naar verwachting dit jaar nog volgen.

Droomparken en Green Key certificering
Droomparken geeft aan geen Green Key certificering te hebben en een directe reden kunnen ze op dit moment niet geven. Droomparken investeert wel in andere duurzame oplossingen, zoals zonnecollectoren op de centrumvoorzieningen en het gasloos maken van de Tiny Houses. Op Droompark Buitenhuizen worden 40 duurzame recreatiewoningen gebouwd, die allemaal worden voorzien van zonnepanelen, een warmtepomp en extra isolatie. ‘Droomparken geeft verder aan ‘dat gasten tegenwoordig verwachten dat men duurzaam onderneemt’.

Roompot en Green Key certificering
Roompot heeft voor nu nog geen Green Key vakantieparken, maar ziet dit als een goed middel om de organisatie steeds duurzamer in te richten. Naar eigen zeggen verwacht Roompot dit jaar nog Water Village in Kamperland Green Key gecertificeerd te krijgen. Ook willen zij deze zomer met concrete pijlers en de hier bijbehorende doelstellingen naar buiten treden.

RCN Vakantieparken en Green Key certificering
RCN Vakantieparken geeft aan, duurzaamheid als een speerpunt te zien! Op dit moment is alleen de Jagerstee Green Key gecertificeerd, maar RCN laat weten dat er meerdere parken zijn die de mogelijkheid tot certificatie aan het onderzoeken zijn.

Molecaten Green Key certificering
Bij Molecaten zijn vijf vakantieparken Green Key gecertificeerd, namelijk: Landgoed Ginkelduin, Noordduinen, Waterbos, Rondeweibos en Wijde Blick. Molecaten doet geen verdere uitspraken over eventuele vakantieparken die hierop gaan volgen.

Op Roompot Water Village is Green Key certificering in voorbereiding

Gasloze vakantiewoningen

Voor nieuwbouwhuizen geldt sinds 1 juli 2018 een aardgasverbod en in 2050 moet de hele woningvoorraad van 6 miljoen woningen verduurzaamd zijn. Deze gasloze verplichting is bij de vakantiepark organisaties ook niet onopgemerkt gebleven.

Landal GreenParks
Ook Landal GreenParks is de optie voor gasloze bungalows aan het onderzoeken. Zo heeft Landal op Twenhaarsveld in Holten een bungalow losgekoppeld van het gas en zorgt een warmtepomp voor warmte. Op Mont Royal in de Zuid-Duitse Moezelvallei zijn 74 energieneutrale bungalows gebouwd, die ook gasloos zijn.

Het is een hele uitdaging om alle vakantiebungalows los te maken van gas of gasloos te bouwen en soms blijkt dit in de praktijk niet haalbaar te zijn. Op vakantiepark de Vers stonden de bomen bijvoorbeeld de zonnepanelen in de weg en maakten de waterpompen teveel lawaai. Door deze zwaarwegende argumenten heeft de gemeente Boxmeer besloten gebruik te maken van de uitzonderingsregel waardoor de nieuwe appartementen toch aan het gas mogen.

Roompot
Roompot heeft recent Water Village geopend, waar alle bungalows gasloos zijn. Roompot laat weten dat gasten hier veel waarde aan hechten en het duurzame karakter van de bungalows als een toegevoegde waarde zien.

RCN Vakantieparken
Ook RCN heeft gasloze bungalows op RCN de Schotsman en laat weten dat RCN verwacht dat alle bungalows in de toekomst verplicht gasloos moeten zijn.

Droomparken
Bij Droomparken zijn alle Tiny Houses gasloos. De huisjes beschikken over zonnecollectoren.

Een Tiny House op Droompark De Zanding

Wat doen vakantieparken nog meer aan duurzaamheid?

Om de vakantieparken meer te verduurzamen kijken de vakantiepark organisaties ook naar andere alternatieven. Onder andere Center Parcs en Landal GreenParks zijn hier erg mee bezig.

Center Parcs
Bij Center Parcs wordt bijvoorbeeld ook geïnvesteerd in het verduurzamen van de centrale gebouwen. Op dit moment is Center Parcs aan het bekijken of men op de Eemhof cottages kan ombouwen tot energieneutrale cottages. Op het nieuwe park Allgäu zijn alle cottages al energieneutraal en bij de grote vernieuwing van 7 Center Parcs parken, wordt het grootste deel (85%) van de investeringen besteed aan het vernieuwen en verduurzamen van de cottages.

Een ander mooi voorbeeld is de warmtekrachtkoppeling die op dit moment gebouwd wordt op De Vossemeren. De verwachting is dat deze maatregel de ecologische voetafdruk van De Vossemeren verlaagt met zo’n 900 ton CO2, wat overeenkomt met de gemiddelde jaarlijkse CO2-uitstoot van ongeveer 100 gezinnen. De warmtekrachtkoppeling op de Vossemeren is overigens een pilotproject.

Vanaf 2020 gaat Center Parcs ook over op 100% groene energie. Daarnaast organiseren ze, in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds, elk jaar de Kids Climate Conference en geven ze veel voorlichting aan kinderen en ouders over het behoud van de natuur. Alle maatregelen bekijken? Bezoek dan de website van Center Parcs.

Landal GreenParks
Landal GreenParks loopt wat betreft duurzaam ondernemen ver vooruit. Deze vooruitstrevende rol is dan ook niet onopgemerkt gebleven bij consumenten, want Landal GreenParks heeft ook in 2019 de Sustainable Brand Index van 2019 in de categorie Travel en Leisure gewonnen.

Dus mag Landal GreenParks zich ook dit jaar weer het meest duurzame reismerk van Nederland noemen. Landal Reeuwijkse Plassen heeft zelfs toestemming van de overheid gekregen om tijdelijk, als tienjarig experiment, zelf de energie uit zonnepanelen op te slaan op het vakantiepark. De besparing die dat oplevert, geeft de ruimte om te investeren in warmtepompen en dat maakt de vakantiebungalows op dit Landal park zeer energiezuinig.

Nog enkele mooie voorbeelden zijn: Landal GreenParks gebruikt 100% groene energie, de folie van de linnenpakketten wordt hergebruikt en het wegwerpservies is sinds 2017 van biologisch afbreekbaar materiaal. Voor alle extra duurzame investeringen verwijzen we u naar de website van Landal.nl.

Roompot
Roompot heeft tijdens de grootschalige restyling, die 30 miljoen heeft gekost, water- en energiebesparende maatregelen getroffen in de bungalows. Roompot neemt ook extra initiatieven waaronder de Koos Konijn Foundation, waarmee ze gezinnen die het moeilijk hebben een fijne vakantie bezorgen. Er zijn deelnames aan World Cleanup Day en 2B Connect, al is dit wel een tijdelijk project. Maar in de toekomst zal Roompot meer soortgelijke initiatieven nemen, laat men weten.

Topparken
Bij TopParken ligt voor nu de prioriteit op het behalen van de Green Key certificatie voor alle parken. Zodra men hierin is gegroeid gaat TopParken ook kijken naar andere duurzame maatregelen. Wel zijn ze bezig om LED verlichting te installeren in alle huisjes en zijn de kranen en toiletten reeds voorzien van waterbesparende elementen. Daarnaast krijgen de gasten uitleg over het scheiden van afval en dienen zij voor het restafval een munt aan te schaffen. Plastic wordt apart verzameld en door een particulier bedrijf afgevoerd. Bekijk op de website van Topparken wat zij verstaan onder duurzaam ondernemen.

Individuele parken
Naast de grote vakantiepark organisaties zijn er ook individuele vakantieparken die een uitstekend duurzaamheidsbeleid hebben. Zo draait Park Molenheide op 100% groene energie, dat wordt geleverd door een naastgelegen boerderij, die middels een vergistingsinstallatie biogas opwekt. Een uniek project, waarvoor Park Molenheide veel lof ontvangt.

RCN Vakantieparken
RCN heeft overal waterbesparende douches en daar waar mogelijk maken ze duurzame keuzes, zoals het graven van een recreatiemeer in plaats van het aanleggen van een zwembad. Meer informatie vindt u ook op de website van RCN.

TopPark Noordwijkse Duinen

Duurzaam op vakantie – steeds belangrijker

In 2015 deed Bungalowparkoverzicht eerder onderzoek naar het duurzame imago van vakantieparken onder vakantiegangers. Toen bleek dat duurzaamheid voor vakantiegangers slechts een geringe rol speelde bij de keuze voor een vakantiepark. Als gevolg deden vakantieparken daarom zelf ook maar weinig aan duurzaamheid (slechts 22% was toen Green Key gecertificeerd).

Anno 2019 is duurzaamheid veel belangrijker voor vakantiegangers. Dit merken ze ook bij Center Parcs en Roompot. Met name de Duitse gasten zijn al een stapje verder en het meest kritisch als het op duurzaamheid aankomt. Want niet alleen een schone bungalow is belangrijk, ook een duurzaam imago is voor vakantiegangers een belangrijke reden om voor een bepaald vakantiepark te kiezen. Het gevolg is dat vakantieparken daarom steeds meer aandacht schenken aan de duurzaamheid van hun vakantieparken.

Conclusie

Alle grote vakantiepark organisaties zijn goed op weg om hun beleid te verduurzamen. Het behalen van het Green Key certificaat is voor alle vakantieparken hierin erg belangrijk.

Bij Landal GreenParks zijn alle vakantieparken Green Key gecertificeerd, maar ook Center Parcs verwacht deze doelstelling voor het einde van 2019 te behalen.

Veel aandacht gaat ook uit naar energieneutrale vakantiewoningen en het verduurzamen van de centrale gebouwen. Het verduurzamen van de bestaande bungalows is een lastige opgave. Bij nieuwe vakantiehuisjes is energieneutraal nagenoeg de standaard.

Bron: onderzoek https://www.bungalowparkoverzicht.nl/

« Terug

Reacties op 'Hoe duurzaam zijn Nederlandse vakantieparken?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.