Website
Om de pagina’s in de website te onderhouden of nieuwe pagina’s aan te maken selecteert u in het menu “website”. In het website beheer kan de volledige inhoud van de website worden beheerd.
Links ziet u de structuur van de website en alle pagina’s (1). In het midden ziet u de paginaeigenschappen (2) en de indeling + inhoud van de pagina (3). Verder vindt u bovenin (4) nog een menu waarin de verschillende modules vindbaar zijn. “Website” en “Documenten” zijn hiervan de twee meest belangrijke onderdelen.
Menu’s & Pagina’s
De menustructuur is door u zelf te bepalen. U kunt pagina's en subpagina's aanmaken en u heeft de mogelijkheid om pagina’s op basis van drag and drop te verslepen, waarmee u de volgorde van het menu eenvoudig wijzigt.
Pagina/Categorie aanmaken
In het website beheer wordt onderscheid gemaakt tussen pagina’s en categorieën. Een categorie is een map, waar pagina’s in kunnen worden geplaatst. Op deze manier kan een submenu worden gecreëerd. Op een pagina wordt daadwerkelijk inhoud geplaatst. Een pagina kent dan ook geen onderliggend niveau.
Om een nieuwe pagina/categorie aan te maken selecteert u aan de linkerkant het gewenste bovenliggende niveau (1) (selecteer de categorie waaronder u een pagina/categorie wilt aanmaken). Door de optie “site: <naam van de site>” te selecteren, wordt de pagina/categorie toegevoegd aan het hoogste niveau. Daarna kiest u rechts voor de optie “voeg een pagina toe” / “voeg een categorie toe” (2).
Paginaeigenschappen beheren
Noot: Categorie eigenschappen bevat slechts een selectie van de pagina eigenschappen.
Bij het aanmaken/bewerken van een pagina krijgt u drie tabbladen met opties:
Basis
- Bovenliggende categorie: Selecteer hier het menu-item waar de nieuwe pagina onder moet vallen. Standaard wordt hier de categorie getoond die u in de vorige stap heeft geselecteerd.
- Titel*: Vul hier de titel van de pagina in (*=verplicht). Eventueel kunnen extra titels gespecificeerd worden. Indien de extra titels niet worden ingevuld, wordt de standaard titel gebruikt.
- Extra titels: Optioneel kunt u de pagina een extra titel geven. De opties “Titel in de browser” en “Pagina titel” zijn met name interessant voor de vindbaarheid in zoekmachines. Zie het screenshot waar deze titels terugkomen (verschilt per website).
- Aliassen: dit onderdeel wordt automatisch ingevuld. U kunt andere aliassen invoeren bij “Voeg een nieuwe alias toe”. Dit kan van belang zijn om pagina’s met deze alias direct aan te roepen (Bv. www.voorbeeldje.nl/routebeschrijving. Maar ook worden deze woorden belangrijk bevonden door zoekmachines.
Uitgebreid
- Meta omschrijving: Vul hier een korte omschrijving in waar de pagina over gaat. De omschrijving wordt in zoekmachines soms gebruikt als beschrijvende tekst.
- Meta sleutelwoorden: Vul hier sleutelwoorden in waar de pagina over gaat. Op dit moment wordt door Google geen gebruik meer gemaakt van deze sleutelwoorden.
Geavanceerd
- Gepubliceerd vanaf: Hier stelt u de datum en tijd in vanaf wanneer de pagina zichtbaar moet zijn op de website. Standaard staat de huidige datum en tijd ingesteld.
- Gedupliceerd vanaf: Hier stelt u in wanneer de pagina niet meer zichtbaar moet zijn op de website.
- Verberg deze pagina van het menu: Indien u een pagina wilt aanmaken die niet in het menu moet worden getoond dan kunt u deze optie aanvinken. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan landingspagina’s of uw algemene voorwaarden. Maar er zijn natuurlijk meerdere toepassingen te bedenken.
Inhoud toevoegen aan een pagina
Een pagina bestaat uit verschillende containers. Per website verschilt het hoe deze containers zijn ingericht.
Voeg een nieuw artikel toe
Kies het type artikel dat u wilt toevoegen. Om normale tekst met afbeeldingen toe te voegen kiest u voor Website > Standaard artikel.
Wijzig inhoud
Per type artikel zijn de invoervelden op het tabblad ‘Wijzig inhoud’ verschillend. Verderop in deze handleiding worden enkele veel voorkomende artikelen besproken.
Beheer artikel
Stap 2 ‘Beheer artikel’ is voor alle artikelen gelijk. In principe hoeft u hier alleen de titel in te vullen. Met het vinkje kunt u bepalen of deze titel ook op de website wordt getoond.
Meer opties:
- Inklapbaar | Hier kunt u bepalen of een artikel inklapbaar moet zijn. Als een bezoeker op de titel van het artikel klikt, klapt deze open en verschijnt de volledige inhoud. Deze functie wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt bij een FAQ.
- Ge(de)publiceerd vanaf | Bepaal of een artikel pas vanaf een bepaalde datum op de website mag verschijnen (gepubliceerd) of op een bepaalde datum automatisch niet meer zichtbaar mag zijn (gedepubliceerd).
- Artikel alleen zichtbaar voor | Alleen ingelogde bezoekers die in een bepaalde relatiegroep zitten krijgen deze pagina te zien.
- Artikel vergrendelen | Met deze optie kunt u artikelen vergrendelen, zodat alleen een bepaalde relatie of relatiegroep het artikel kan wijzigen.
Koppel een bestaand artikel
In plaats van het toevoegen van een nieuw artikel, kunt u ook een bestaand artikel koppelen die u al op een andere pagina heeft staan. Het voordeel hiervan is dat u het artikel maar op één plaats hoeft te wijzigen, waarna deze op alle plaatsen waar het artikel gekoppeld is automatisch mee veranderd.
Let op! Het koppelen van een bestaand artikel is dus niet het maken van een kopie!
Wanneer u op het koppelicoontje klikt, ziet u een lijst met alle bestaande artikelen. Door op het vergrootglas te klikken, ziet u de inhoud van het artikel. Door op het koppelicoontje te klikken, wordt het bestaande artikel gekoppeld.
Als een artikel meerdere keren is gekoppeld, wordt het aantal keer achter het artikel zichtbaar: