De A-Z van duurzaam reizen: tips om groen op vakantie te gaan

GreenHotelscoverwoensdag 05 juli 2017

Dit is een blog van HotelSpecials.nl. 3 juli 2017

----------------------

Je kunt er eigenlijk niet omheen. Je hoort het op het nieuws, van familie en vrienden en zelf ben je er de laatste jaren veel bewuster van geworden: duurzaamheid. Tegenwoordig zijn veel mensen bewust bezig met groen leven. Zo denken we meer na over ons gedrag en onze aankopen.

Uit onderzoek van het Duurzaamheidkompas (2015) blijkt dat duurzaamheid een vaste waarde is geworden voor consumenten. Wist je (42%) aangeeft bewust bezig te zijn met duurzaamheid en maar liefst 58% vind dat er de komende jaren meer aandacht aan duurzaamheid moet worden besteed? Dit geldt voor zowel bedrijven als consumenten. Niet zo vreemd dus dat duurzaam reizen steeds populairder wordt.

Ook jij kunt zelf je steentje bijdragen. En dat zonder veel moeite te hoeven doen. Je kunt nu namelijk groen op vakantie gaan. Ik geef je een stappenplan om van A tot Z duurzaam op reis te gaan: van het moment dat je een hotel boekt tot je weer thuis bent.

Stap 1. Reserveren: Green Key hotels

Je gaat je vakantie plannen en bent op zoek naar het perfecte hotel. Naast locatie, faciliteiten en prijs, kan je ook op de duurzaamheid van het hotel letten. Hiervoor kun je kijken naar het Green Key certificaat. Green Key is een organisatie die groene hotels beloont met een certificatie. Er zijn drie verschillende niveaus: goud, zilver en brons. Lees snel verder om erachter te komen wat deze niveaus inhouden.

Waar moeten Green Key hotels aan voldoen?

Wat houdt een Green Key certificatie nou precies in?

Green Key

  • De hotels moeten voldoen aan allerlei normen op het gebied van duurzaamheid, milieu en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Je kunt hierbij denken aan alles van interne- en externe communicatie (het voorkomen van papierverspilling) tot het gebruik van energie, gas en water.
  • Er zijn 31 verplichte maatregelen die de hotels sowieso moeten nemen. Zo kun je er bijvoorbeeld altijd zeker van zijn dat de hotels op milieuvriendelijke wijze schoonmaken.
  • Voor brons kiezen de hotels nog 25 optionele normen, voor zilver 33 en voor goud 41 om aan te voldoen.
  • Een goed voorbeeld van een optionele norm is het dat een hotel minimaal 3 erkende streekproducten inkoopt. Zo kun je niet alleen genieten van de lokale keuken, maar weet je ook nog eens dat het duurzaam is. Win win!

Ruime keuze Green hotels: alle tinten groen

Green Key hotels zijn er in allerlei soorten en maten en op ontzettend veel verschillende bestemmingen. Je moet ze alleen even weten te vinden. Gelukkig vind je op de website van HotelSpecials.nl een overzicht met Green Key hotels in Nederland en België. Om je te inspireren licht ik 3 groene hotels uit.

  • Fletcher Hotel-Restaurant De Kempen beschrijft zichzelf als een modern en duurzaam hotel. En dat klopt, want zonnepanelen op het dak wekken energie voor het hotel op. Bovendien werkt het personeel in het restaurant zoveel mogelijk met biologische producten en zijn er vegetarische opties beschikbaar.
  • Je kunt ook in het buitenland groen op vakantie gaan. Nabij Lille in Frankrijk vind je Comfort Hotel Garden Lille Tourcoing. In de keuken worden seizoen gerechten bereid met groenten uit de eigen tuin van het hotel. Je kunt dus zelf zien waar de producten vandaan komen. En als je er toch bent, neem je gelijk een kijkje bij de wijngaard.

  • De naam zegt het eigenlijk al: BELVEDERE- das BIOHotel garni & SuiteHotel am Edersee / Sauerland is een biologisch hotel. Er worden hier veel duurzame maatregelen genomen. Zo wordt er beddengoed van biologisch katoen gebruikt, geniet je ’s ochtends van een 100% biologisch ontbijt. Dit betekent dat aan geen van de producten conserveringsmiddelen en smaakversterkers zijn toegevoegd. Later op de dag neem je een duik in de zwemvijver (en dus niet in een zwembad vol met chemicaliën).

Lees verder

« Terug

Accommodaties & bedrijfsgroepen

Laatste nieuws Green Key

Wij staan op de Recreatie Vakbeurs 2023, komt u ook?

Recreatie Vakbeurs 2023donderdag 12 oktober 2023 Komt u op 14, 15 en 16 november naar onze stand op de Recreatie Vakbeurs 2023 in Hardenberg? Wij kunnen u dan meer vertellen over Green Key en Duurzaam Gastvrij, de normen, uw keuring en u helpen ... Lees verder

Circulair AAN! | begeleidingstraject voor bedrijven in Friesland om te verduurzamen

TAF frieslandwoensdag 27 september 2023 Duurzaamheid is geen bestemming, maar een reis. Ga mee op reis en ontdek hoe jouw bedrijf in de Friese gastvrijheidssector kan floreren in een wereld die vraagt om verandering! Wil jij samen met ... Lees verder

2 Green Key deelnemers als winnaar uit de bus bij Gaia Green Awards

Gaia Green Awards - Kapellerputwoensdag 20 september 2023 Tijdens een feestelijke awardshow op Gastvrij Rotterdam zijn de Gaia Green Awards 2023 uitgereikt. De awards worden toegekend aan de meest duurzame restaurants, hotels en MICE-locaties van ... Lees verder